© Haber Cesur 2021

İhracatta Rekorlar ve Rakamlar

İhracatta rekorlar kırılırken orta ve dar gelirlinin beli kırılıyor.

Net rakamlarıda verebilirim de şimdi kabaca bir hesap yapalım.

Geçen yıl KMTSO na bağlı sanayicilerimiz ortalama 800 milyon dolara yakın ihracat yaparak ülkemize ve şehrimize büyük katkı sağlamışlar tebrik ediyor ve başarılarının daim olmasını diliyoruz.

Bu yıl bu başarılarının üzerine daha da koyarak "pandemiye ve tedarik zincirlerinde ki aksamaya rağmen" %83 artışla 1,5 milyar dolara yakın döviz girdisine imza atmışlar. Ülkemiz ve şehrimiz adına sevinerek daha büyük alkışı haketmişler kendilerine teşekkür ediyor, gelecek yıl için hedef koydukları "5 milyar" dolara ulaşmalarını da canı gönülden diliyoruz.

Şimdi gelelim madalyonun öbür yüzüne.

Medya da ve bazı sosyal medya mecralarında asgari ücrete zam henüz gelmemişken, belli bile olmamışken "bazı" sanayici iş insanı fabrika sahipleri, çalışanlarına 300 - 500 tl aralığında fark verdiklerini okuduk gördük. (vermeyebilirler miydi? evet vermeyebilirlerdi.)

Ama sanayicimiz dolar bazında girdisini %83 artırmışken çalışanlarına bir ay önceden verdikleri o meblağlar deve de kulak.

Peki %83 artışın bir yıl içerisinde ki istihdama katkısı nedir?

%10

Yani istihdam edilmiş çalışan sayısına %10 ek iş gücü katılarak %83 üretim artışı sağlanmış. Şimdi o 300 - 500 ün ne kadar komik kaldığını daha net görebiliriz. Buradan bakıldığın da gelir dağılımında ve tabanın desteklenmesi konusunda bir yavanlık yok mu sizce? Kazanıyorken vereceksin kardeşim yoksa işçi bulamıyoruz iş beğenilmiyor sözleri anlamsız kalıyor.

Şimdi gelecek yıl hedeflenen "5 milyar" doları yüzde kaç istihdam ve işçiye verilecek aylık ne kadar maaş ortalaması ile yakalamayı düşünüyorsunuz diye bir soru sorsam sanayicilere cevap verirler mi sizce?

Bence de vermezler.

Rakamların bize anlattıkları çok ağır bilinmez bilgiler değil az buçuk rakamları önüne alanın burada ki değerlendirmeleri çok kolay yapabileceği bir durum analizi.

Rakamların anlattıklarını Sayın Mahir Ünal KMTSO daki sunumda farkettiğini düşünüyorum ve bu tutarsızlığı bir ucundan oradaki sanayici arkadaşlara sezdirdi. Belki misafir olduğu için belki yeri olmadığı için baltayı taşa vurmamak adına konuyu değiştirerek bu konuyu başka bir zaman irdelemek üzere aklına yazdığını düşünüyorum.

eee Necip Fazıl ne diyor şiirinde

....

Bu taksimi kurt yapmaz kuzulara şah olsa.

....

Aklıma buradan yukardaki resmini paylaştığım BAHO fıkrası geldi. Bizim sanayicilerimizin yanında çalışan kardeşlerimiz de, 5 milyar dolarlık hedeflerini tutturmalarına yardımcı olurlarsa daha iyi arabalara binebilirler sayelerinde.

Sanayicimiz de işçilerine bu hedeften gereken payı umarım verirler demekten başka elimizden bir şey gelmez.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER