4. Uluslararası Kahramanmaraş Edebiyat Ödülleri Sahiplerini Buldu
KÜLTÜR SANATBüyükşehir Belediyesinin düzenlediği 4. Uluslararası Kahramanmaraş Şiir ve Edebiyat Günleri, NFK Kültür Merkezi’nde düzenlenen Edebiyat Ödülleri Takdim Töreniyle noktalandı. 8 farklı kategoride edebiyat ödülleri sahiplerini buldu.
4. Uluslararası Kahramanmaraş Edebiyat Ödülleri Sahiplerini Buldu
Büyükşehir Belediyesinin düzenlediği 4. Uluslararası Kahramanmaraş Şiir ve Edebiyat Günleri, NFK Kültür Merkezi’nde düzenlenen Edebiyat Ödülleri Takdim Töreniyle noktalandı. 8 farklı kategoride edebiyat ödülleri sahiplerini buldu.
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 4’üncüsü düzenlenen ve açıldığı günden itibaren binlerce edebiyatseveri ağırlayan Uluslararası Kahramanmaraş Şiir ve Edebiyat Günleri, final programıyla noktalandı. Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde İbrahim Sadri’nin sunumuyla gerçekleştirilen kapanış programında; Vali Mükerrem Ünlüer, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Dr. Tuba Köksal, Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, AK Parti İl Başkanı Fırat Görgel, ilçe belediye başkanları, kurum müdürleri, yazar ve şairler ile edebiyatseverler de yer aldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda Uluslararası Şiir ve Edebiyat Günleri tanıtım filmi de katılımcılara izletildi.
Çünkü Sözümüz Var
Ödül töreninin açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, “Dört yıl önce ‘Çünkü Sözümüz Var’ diyerek başladığımız ve “Söz İyileştirir” diye devam ettiğimiz 4. Uluslararası Kahramanmaraş Şiir ve Edebiyat Günleri’nin kapanış programında bir aradayız. Acı ve hüzün dolu bir yıl geçirdik, geçiriyoruz. Depremin yaralarını sarıyoruz. Filistin ve Gazze’de binlerce kardeşimiz İsrail zulmü altında inliyor ve katlediliyor. Bu nedenle bu yılki edebiyat günlerimizi buruk bir şekilde geçiyoruz” cümlelerini kaydetti.
Sözü Olanların Şehridir Kahramanmaraş
Başkan Hayrettin Güngör, konuşmalarının devamında, “İnsan şehri, şehir de insanı inşa eder. Bu durum zamanla zenginleşerek bir iklim ve buna bağlı olarak şehir ruhunu oluşturur. Bir şehre; medeniyet şehri, kültür ve sanat şehri, sanayi şehri, bilim şehri, üniversite şehri gibi isimler veriliyorsa, orada bir şehir ruhu var demektir. Kahramanmaraş’ımızda; tarihi, kültürel ve doğal mirasıyla kadimden bu yana yazı ve sözle anılagelmiş bir şehir. Söze biçim, anlam, mana ve şuur veren söz ustalarının şehridir Kahramanmaraş” dedi.
Kahramanmaraş’ın Edebiyatı Var
Başkan Güngör, “Karacaoğlan’a, Sünbülzade Vehbi’ye, Ahmet Kuddusi’ye, Necip Fazıl’a, Sezai Kararkoç’a, Cahit Zarifoğlu’na, Nuri Pakdil’e, Bahattin Kararkoç’a, Abdurrahim Kararkoç’a, Âşık Mahsuni’ye, Rasim Özdenören’e, Alaeddin Özdenören’e, Erdem Bayazıt’a, Tahsin Yücel’e kadar ismini sayamadığımız daha birçok şair ve yazara yurt olmuş ve ilham vermiş büyük bir mirastan söz ediyoruz. Bu miras, bir yandan Kahramanmaraş’ı bir edebiyat şehri haline getirirken, diğer taraftan edebiyatçıların yetiştiği bir şehir olmasını da sağlamıştır. Maraş’ın edebiyatı vardır; Maraş, aynı zamanda kendini edebiyatla ifade edebilme yeteneğine sahip bir şehirdir” diye konuştu.
Kültür ve Edebiyat Mirasımızı Geleceğe Taşıyoruz
Güngör konuşmalarının devamında, “Ecdadımıza, tarihimize, bugünümüze, insanlığa, geleceğimize ve neslimize sözümüz var. Şehrimizin söz ve edebiyat zenginliğine yakışır şekilde
çıkardığımız Yitiksöz, Evelahir, Müşterek ve Berdücesü dergilerimizle, sözümüzü yazıya döküyor, yazımızı insanımıza ulaştırıyoruz. Yayınlandığı dönemde ülke çapında ilgi gören İkindi Yazıları, Hamle ve Dolunay dergilerimizin tıpkıbasımını yaparak kültür ve edebiyat mirasımızı geleceğe taşıyoruz. Deprem sonrası ‘Yeni Kahramanmaraş’ sloganı ile sürdürdüğümüz şehrimizin imar ve inşasında, kültür ve edebiyatımıza uygun alanlarımızı daha da geliştireceğiz” ifadelerini kullandı.
UNESCO Yolculuğu Emin Adımlarla İlerliyor
Kahramanmaraş’ın UNESCO yolculuğunun emin adımlarla devam ettiğini vurgulayan Başkan Hayrettin Güngör, “Kadimden beri var olan şiir ve edebiyat şehri unvanımızı ve değerimizi UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına dâhil etmek için emin adımlarla bir yolculuk yürütüyoruz. Şehrimizin bu değerini UNESCO’ya dâhil ederek uluslararası alanda da tanıtımını ve turizm potansiyelini artırmak istiyoruz” dedi.
Prof. Sayar: “Kahramanmaraş’ta Olmak Kıvanç Verici”
4. Uluslararası Kahramanmaraş Edebiyat Ödülleri Takdim Töreni’nin onur konuğu Yazar Prof. Dr. Kemal Sayar ise yaptığı konuşmada, “Bu mümbit coğrafyada, kültür ve edebiyatın harman olduğu Kahramanmaraş’ta bulunmaktan dolayı kıvanç duyuyorum. Bu anlamlı günde aranızda olmak mutluluk verici. Uluslararası Kahramanmaraş Edebiyat Ödülleri Takdim Töreni’ne bizi davet eden herkese teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
8 Farklı Dalda Ödül Sahibini Buldu
Konuşmaların ardından edebiyat ödüllerinin takdimine geçildi. Programda 8 farklı dalda edebiyat ödülü sahibini buldu. Yılın Şiir Kitabı ödülünü ‘Kâğıda Sarılı Rüzgâr’ adlı kitabıyla Ali Ural alırken; Yılın Öykü Kitabı, Aykut Ertuğrul’un kaleme aldığı ‘Evrenin Yatışmaz Yapısı ve Diğer Öyküler’ seçildi. Yılın Romanı ise Kaan Murat Yanık’ın ‘Sular Üstünde, Gökler Altında’ kitabı oldu. Yılın Edebiyat Dergisi ise ‘Yedi İklim’ seçildi. Yılın Çocuk Edebiyatı Ödülünü ‘Sana Gülücük Nara Öpücük’ adlı kitabıyla Gökhan Akçiçek kazandı. Yılın Araştırma - İnceleme Kitabı ise İsmail Aydoğan ve Mutlu Sadık Fidan tarafından kaleme alınan ‘Afrika’da Sömürgecilik ve Eğitim’ seçildi. Yaşam Boyu Başarı Ödülü, Türkiye Yazarlar Vakfı Başkanı Mehmet Doğan’ın olurken; Jüri Özel Ödülü, Filistinli Yazar Khalil Assali’ye verildi.
İlginizi Çekebilir